Сервер і домен - що це таке і скільки коштує

Сервер і домен - що це таке і скільки коштує

Присутність у віртуальному просторі та ідея створення сайту під власний бренд – це вже не інновація, а стандарт. Тому номенклатура проектування та створення веб-сайтів дуже обширна. Сьогодні ми пояснюємо, що таке сервер і домен, скільки можуть коштувати подібні рішення і чому вони настільки важливі для вашого бренду в Інтернеті.

Що таке домен і сервер

Правильна робота сайту залежить від правильної інтеграції всіх компонентів. Серед них сервер і домен.

Веб-сайт можна порівняти з будівлею вашої компанії. Коли ви хочете побудувати підприємство, вам, крім усього іншого, потрібно знайти місце, де буде побудован офіс – у точному місці та з конкретною адресою. У віртуальній реальності це місце розташування є сервером, адресою - доменом Інтернету, а сайтом є сама будівля. Хостинг, у свою чергу, можна порівняти з кімнатами в будівлі компанії, кожна з яких містить різне обладнання, працівників та матеріали.

Що таке сервер?

За визначенням, сервер — це програмна система, яка робить ресурси, дані, послуги та програми доступними для інших пристроїв. З роками, з розвитком технологій, визначення сервера також змінилося. Сьогодні сервер – це програмне забезпечення, яке працює на одному або кількох фізичних комп’ютерах/машинах.

Сервер може бути розроблений для виконання однієї або кількох завдань. Прикладом першого може бути поштовий сервер, який отримує та зберігає повідомлення електронної пошти, а потім доставляє їх клієнту (тобто іншому пристрою). Сервери, які виконують кілька завдань одночасно, можуть, наприклад:

  • Зберігати та дозволяти розповсюдження файлів
  • Нести відповідальність за функціонування поштового відділення
  • Керувати базою даних
  • Обробляти запити для протоколу зв'язку HTTP

Відповідь на питання, що таке сервер, можна представити так: коли ви використовуєте комп’ютер, ви зазвичай отримуєте та відправляєте електронні листи, ви отримуєте доступ до різних веб-сайтів, друкуєте необхідні документи, використовуєте хмару для зберігання файлів — для кожної з цих дій вам потрібен сервер, який відповідає за отримання ваших запитів, їх обробку та спільний доступ до певних ресурсів.

Веб-сервер і хостинг

Терміни сервер і хостинг часто використовуються як синоніми, але насправді це різні речі.

Хостинг є окремою частиною сервера. Термін походить від англійської  "Гість". Купуючи хостинг, ви отримуєте певне місце в серверній кімнаті конкретної компанії. Простіше кажучи - можна сказати, що хостинг означає аренду місця на сервері.

Скільки коштує хостінг

Для середнього сайту хостінг може коштувати від $30 до $50 на рік. Для великих сайтів ця сума може вирости у декілька разів. 

Що таке домен?

Домен — це елемент адреси DNS (системи доменних імен), послідовність символів після символу «@» або рядка «www». Домени утворюють ієрархію, яка дозволяє каталогізувати ресурси, доступні через Інтернет-протокол.

Прикладом домену є:

  • google.com 
  • wikipedia.org

За зовнішнім виглядом домен складається з двох частин: основної назви та розширення. Основною назвою зазвичай є назва бренду, компанії, організації, виду бізнесу чи послуг, що надаються (або її абревіатура). Доменне ім’я може містити літери, цифри та знак «-». Великі та малі літери не розрізняються.

Розширення, тобто друга частина доменного імені, зазвичай має форму абревіатури або короткої назви, яка вказує на сферу, характер або рівень конкретного домену Інтернету. Це заздалегідь визначені розширення, які можна вибрати залежно від типу бізнесу.

Скільки коштує домен

Зазвичай домен коштує від $10 до $20 на рік. Ціна залежить від обранного розширення.

Читайте також