Що таке CMS (Система управління контентом)?

Що таке CMS (Система управління контентом)?

Легке керування веб-сайтом без знань програмування - чи це взагалі можливо? Звичайно, достатньо мати на сайті встановлену систему управління контентом. Завдяки цьому рішенню ви можете швидко й ефективно вносити будь-які зміни, додавати фотографії, файли чи просто контент.

Що таке CMS?

CMS розшифровується як Content Management System, що просто означає система керування контентом.

Зручна та інтуїтивно зрозуміла панель адміністрування дуже допомагає, оскільки дозволяє вносити зміни самостійно, не знаючи програмування чи кодування.

Що надає CMS?

Перш за все, це дає вам інтуїтивно зрозумілу панель адміністрування та дозволяє вільно додавати, видаляти або просто змінювати не тільки тексти, а й картинки, фотографії, таблиці та відео.

Усі ці дії робляться настільки простими завдяки тому, що у вашому розпорядженні є кнопки, добре відомі з таких програм, як Microsoft Word. З їх допомогою можна швидко виділити фрагмент речення жирним шрифтом, включити курсив або додати гіперпосилання.

Насправді найпопулярніші CMS ще більш різноманітні та багатозадачні, і все завдяки плагінам, які ви можете встановити на веб-сайті. Такі доповнення часто безкоштовні, тому ви можете пробувати різні рішення, експериментувати та вибирати варіанти, які відповідають вашому бізнесу.

Що таке CMS системи?

Хоча система управління робить використання веб-сайту надзвичайно простим, в той же час побудова самої CMS є дійсно складною. Зрештою, вона складається із сотень тисяч рядків програмного коду.

Open Source - відкритий вихідний код

У цьому випадку вихідний код є загальнодоступним, і в більшості випадків це абсолютно безкоштовний варіант. Саме з цієї причини так багато людей користуються цим рішенням.

Це також сприяє великій кількості доступних шаблонів, плагінів і численних доповнень. Крім того, велика група користувачів Інтернету аналізує код, і це знову ж таки призводить до дуже швидкого виявлення будь-яких помилок або прогалин, які можуть знизити безпеку користувачів. Саме ці переваги приваблюють аудиторію використовувати CMS з відкритим кодом.

SaaS - закритий вихідний код

Ще одна популярна CMS – SaaS. В даному випадку ви маєте справу із закритим вихідним кодом, і для цього вони створюються і розробляються як продукти даної компанії. Крім того, функціональність цих рішень залежить насамперед від популярності даної системи управління контентом. Якщо вона має велику кількість користувачів, ви отримаєте користь від цілого ряду цікавих доповнень.

Невідома або просто виготовлена на замовлення CMS має свої обмеження. Тоді у вас не буде стільки плагінів і доповнень, як з відкритим кодом. Перш за все, тому, що вони зазвичай створюються лише виробниками даного програмного забезпечення. Також значно зменшується кількість людей, які контролюють вихідний код, що може призвести до помилок.

При цьому вихідний код SaaS відомий лише клієнтам, що може обмежити кількість хакерських атак, завдяки чому ваш сайт цілком безпечний. Це також сприяє меншій кількості оновлень у порівнянні з відкритим кодом. Однак, якщо це станеться, спершу перевірте, чи не включена у вас така послуга у вартість CMS. 

Читайте також